2100 Gödöllő, Kotlán Sándor utca 3.

A lemezmegmunkálási feladatok ellátása a Fertechnik Kft. kiemelt szolgáltatásai közé tartozik. A lemezmegmunkálás egy több munkafolyamatot magában foglaló kifejezés, mely alatt a különböző anyagokból készült (például rozsdamentes acél) lemezek méretének vagy formájának megváltoztató eljárásokat értjük. Ezek a folyamatok tipikusan gépek által vezérelt, emberi beavatkozás nélküli részfolyamatokból tevődnek össze, melyek lehetővé teszik akár a széria gyártás melletti nagyfokú pontosság elérését is. A precizitásnak számos területen kiemelt szerepe van, nagyon szigorú tűréshatárok mellett is tudni kell biztosítani a gyors gyártást.

Cégünk szolgáltatásainak palettáján a következő lemezmegmunkálási műveletek szerepelnek:

– Lemezdarabolás és lemezvágás
– Plazmavágás
– Lézervágás
– Hidegalakítás (préseléssel, hengerítéssel, élhajlítással)

Lemezdarabolás lemezollóval

Nagy darabszám esetén, amennyiben nem alakos lemezekkel kell dolgozni, a lemezollós lemezdarabolás gyors és hatékony megoldást nyújt. A technológia egy hidraulikus lemezollót használ a lemezek darabolásához. Lemezollós darabolást szénacél lemez esetén 4 milliméter vastagságig, az alumínium lemez esetén 6 milliméter vastagságig és a rozsdamentes acél lemeznél pedig 2 milliméter vastagságig végezhető. A maximális hosszúsága a vágandó munkadarabnak 4000 milliméter.

Lemezdarabolás CNC lézervágás vágással

A lézervágás egy olyan automatizált anyagszétválasztási eljárás, amelynek folyamán az anyagok vágása egy lencsével fókuszált lézersugár segítségével történik. Ezt a módszert leginkább az ipari gyártásban alkalmazzák.

Abban az esetben, ha a gyorsaság mellett az alakhűség és a méretpontosság is kiemelten hangsúlyos a céljai eléréséhez, a CNC lézervágás technológia lehet az, amelyiket érdemes választani. 2000mm x 3000mm területű, 12mm vastagságú lemezek gond nélküli vágását tudjuk lézer segítségével megvalósítani. Keskeny vágóréssel, kitűnő minőségű vágott felület alakítható ki. A vágáshoz nagy teljesítményű lézerfényt használ a rendszer, melyet számítógép irányít, ezáltal a nagyon finom pontosság érhető el. Nagy előnye CNC lézervágásnak, hogy nincs mechanikus behatás a lemezeken, illetve az imént említett nagyfokú pontosság a számítógépes vezérlésnek köszönhetően könnyen reprodukálható, automatizálható.

Az összes lézervágó gép olyan infravörös tartományban dolgozik, amelyek emberi szemmel nem láthatók. Emiatt nagyon oda kell figyelni, mert annak ellenére, hogy nem látjuk, még a szórt lézerfény is vakságot tud okozni. Éppen ezért az ebben dolgozókat a láthatatlan veszély ellen jónéhány biztonsági berendezés védi. Ezt a célt szolgálja például az infravörös fény számára nem átlátszó üvegablak is. A lézervágó géphez továbbá tartozik még egy elszívó berendezés is, amely a vágás közben keletkezett porok és gőzök összegyűjtéséért felelős.

Lemezdarabolás CNC plazmavágással

A plazmavágás a termikus vágó, és daraboló eljárások csoportjába sorolható. Ennél a módszernél az anyag, amelyet elvágni szándékozunk nem ég el oxigénben és éppen ezért az eljárás alatt nem megy végbe hőtermelő folyamat.

A CNC plazmavágás technológia 1500mm x 3000mm alapterületig és 35 milliméteres lemezvastagságig alkalmazható. A plazmavágó működésének lényege, hogy egy igen szűk nyíláson (fúvóka) áthaladó gázon elektromos ívet küldünk, amely megemeli annak hőmérsékletét addig a pontig, hogy a gáz halmazállapotot váltson plazma halmazállapotra. A magas hőmérsékletű gáz áthalad a megolvadó fémen keresztül, átvágja azt. Tipikusan acél, alumínium és réz vágására használható. A lézervágásnál leírtak a CNC plazmavágás esetében is igazak, tehát a számítógépesített munkavégzés nyújtotta előnyök itt is érvényesülnek.