2100 Gödöllő, Kotlán Sándor utca 3.

A gépi forgácsolás egy olyan feldolgozási folyamat, melynek folyamán a végtermék úgy jön létre, hogy a fölösleges anyagot egy forgácsoló szerszám segítségével anyagrészecskék (forgácsok) formájában leválasztják és eltávolítják. A gépi forgácsolás folyamatát nagy részben az határozza meg, hogy az eljárás alatt milyen fajtájú szerszámot alkalmaznak. A különböző felszínek és mozgások keletkezését az ék formájú szerszám és a munkadarab egymáshoz viszonyított helyzetváltozások határozzák meg.

 

Gépi forgácsolási módok​, melyeket cégünk alkalmaz

Esztergálás

Ez egy olyan gépi forgácsolási folyamat amelynek alapja a forgómozgás és ahol a főmozgást maga a munkadarab végzi a mellékmozgást pedig a szerszám. Ezt az eljárást főként forgótestek megmunkálásánál használják.


Fúrás

Ezt a gépi forgácsolási eljárást leginkább belső hengerek megmunkálásánál alkalmazzák. Ehhez a folyamathoz csigafúrót használnak, ami egy kétélű forgácsoló szerszám és amelynek anyaga gyorsacél. Ez az eszköz elsődlegesen forgó és egyenesvonalú előtoló mozgást folytat és kiválóan alkalmas arra, hogy kemény anyagokba csináljanak vele furatokat. Viszont a csigafúróval fúrt furatok pontossága és felszíni finomsága előfordul, hogy nem tesz eleget a követelményeknek, de ilyenkor sincsen semmi probléma, mert fúrás után a méretpontosság és a felszíni finomság is javítható dörzsárak segítségével. Ezen kívül a létrehozott furatok bővíthetőek és alakíthatóak több eltérő fajtájú süllyesztővel.


Marás

Ezt a gépi forgácsolási módszert elsődlegesen sík, egymással párhuzamos vagy alakos felszínek megmunkálásánál használják. Ebben az esetben a forgácsoló főmozgásért a szerszám felelős. Bizonyos gép fajtáknál a mellékmozgást a munkadarab végzi. Ennél a folyamatnál használt eszköz egy olyan forgácsoló szerszám, amely több szabályos éllel rendelkezik, és azok egymás után távolítják el a felesleges anyagot a munkadarabról.